6 Ocak 2014 Pazartesi

Dünyanın ilk bilimkurgu filmi - Aya Seyahat - A trip to the moon - Viaje a la Luna (Le Voyage dans la Lune)


1902 yapımı çok orjinal bir film. Bugünün teknikleri ile alakası yok tabiki. Ama bu filmlerin hikayesini bir filmde seyretmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam önce filmi bu efektler olmadan çekiyorlar. Buraya kadar normal. Sonra filmi banyodan çıkartıp tek tek kesip kestiği yerlere kendi elleriyle çizkileri efektleri tek tek koyup, sonra tüm kesitleri birbirine itina ile yapıştırarak filme efekt ekliyorlarmış. Sahnelerdeki kopukluklar da bu ek yerleri yüzündenmiş.

Seyrettiğim filmde çok ilgimi çekmişti. HUGO


Filmde efsanevi yönetmen Georges Melies in hayatı bir çocuğun hikayesi üzerinden anlatılıyor. Seyredilesi bir film bence.

Georges Méliès (d. 8 Aralık 1861 – ö. 21 Ocak 1938), tam adı Marie-Georges-Jean Méliès, sinemanın gelişmesinde öncelik etmiş Fransız film yapımcısı, yönetmen.

Ailesinin ayakkabıcılık yaptığı Paris'te doğdu. Sinemanın ilk döneminde dünyanın önde gelen öykülü film yapımcısı oldu. Paris'te Theâtre Robert-Houdin'deki rolünün bir parçası olarak büyülü feneri kullanan Melies kariyerine sihirbaz olarak başladı. Auguste ve Louis Lumière'in bazı filmlerini gördükten sonra, daha bilimsel eğilimli vatandaşlarından çok daha farklı bir yöne çekmesine karşın yeni aracın potansiyelini hemen farketti.

Georges Méliès'nin "Star Film Company" adlı şirketi 1896'da film üretimine başladı. 1897 yılı bahar ayları geldiğinde Paris dışında, Montreuil'de kendi stüdyosunu kurdu. 1892 ile 1912 yılları arasında yüzlerce film üretti. 1902'de Londra, Barcelona ve Berlin'de; 1903'te ise New York'ta dağıtım büroları kurarak Lumiere'leri neredeyse saf dışı bıraktı. Ancak; 1908'de geçiş döneminde sinema filmleri farklı tür bir eğlence sunmaya yönelince Méliès'nin popülaritesi de azalmaya başladı.

Kaynak : Wikipedia

Hiç yorum yok: