21 Mart 2013 Perşembe

1964 - Yarının Hastanesi Böyle Olacak...


Alabama'nın ormanlık bir tepesinde iş adamları ve bilginlerden oluşan bir grup "yarının hastanesini" inşa etmeye çalışıyorlar.

İşte hastanenin hayret verici özellikleri;

Ameliyathanesi, mutfağı, çamaşırhanesi bulunmayacaktır.

Ameliyat, hastanın yatağında, şişirilmiş, sterilize bir plastik torbanın içinde yapılacaktır.
Yatak icabında banyo, duş, tuvalet görevi görecek, yerinden çıkarılabilir demirleri, boru tertibatı olacaktır.

Bütün hastane portatif olacaktır. Savaş alanlarına, denize, dünyanın herhangi bir yerine paraşütle indirilip çok kısa sürede hasta kabul edecek şekilde dizayn edilmiştir.

Doktor ve hemşirelerin viziteye çıkmasına gerek kalmayacaktır. Hastanın nabzının sayılması, ateşine bakılması, tansiyonunun ölçülmesi için yatak takımında bulunan küçük düğmelerden faydanılacaktır. Bu düğmelere "transducer" deniyor. Uzay seyahatlerinde hayvanlara bağlanan ve sağlık durumlarının ölçüldüğü sistemle aynı sistem kullanılacaktır.

Atomedic'in tıp direktörü Dr.Hugh MacGuire, "Birgün gelecek, hasta veya sağlam herkes, bu "transducer" leri taşıyacak. Günün birinde de belki doktor kapınızı çalacak ve size hastalanmak üzere bulunduğunuzu haber verecektir" diyor.


Adam da ne ileri görüşlülük varmış arkadaş. Biraz fadılın imzasına benzemiş olay ancak hayal gücünü satmak diye buna derim ben.

Bu tanıtım 1964 NewYork Fuarında yapılmış. Ancak araştırdığım kadarıyla hayata geçirilememiş. İnşaatı tamamlanmış ama o dönemin hatta şimdinin teknolojisine göre bile uçuk bir fikir.

Biz hala hastanelerde süründüğümüze göre, o yıllardan bu yana çok da ilerleme kaydedilmemiş sanırım...








Hiç yorum yok: