24 Mart 2013 Pazar

Sempatik Suçlu - Johnny Ramensky



Jhonny Ramensky;

İskoçya kıyılarında simsiyah siluetiyle yükselen korkunç Peterhead hapishanesi, 1958 yılı ekiminin fırtınalı bir gecesinde, bir taraftan okyanustan gelen dalgaların hücumuna, bir taraftan da sağanak halinde yağan doluya göğüs geriyordu. Bu uğuldayan tabiatın ortasında hapishanenin alarm sirenleri boğuk bir hıçkırık gibi aksetti. Küçük Peterhead şehrinin evleri ve meyhaneleri bu sesin yabancısı değillerdi. Herkes birbirine bakıp aynı sözü tekrar etti: "John Ramensky yine kaçtı"

İskoçya'da herkes Ramensky'ye hayrandı.Bu adam kasa hırsızlarının en ustası, hapishaneden kaçma üstadı ve aynı zamanda 2.Dünya savaşının ünlü bir komando şefiydi.

İlk olarak 11 yaşında şeker çaldığı için hakim karşısına geçti, sonraki yıllarda iyi bir hırsız olacağını anlayan Ramensky, 16 yaşında tekrar yargıçla karşı karşıya geldi. Bu tarihten sonra John artık çok iyi bir kasa hırsızı oldu. Ancak onun stili bambaşka olduğu için polis olay yerine geldiğinde hırsızlığı Ramensky'nin yaptığını hemen anlıyordu. 1924, 1927, 1932'de hapse mahkum oldu. Son seferince canı sıkıldığı için hapishaneden kaçmaya çalıştı ancak yakalandı.

Ceza süresini doldurduktan sonra John çocukluk arkadaşı Mary ile evlendi. İlk başlarda iyi ve sakin bir koca olan John çocuğu olacağın öğrendiğinde 18 katlı bir binaya çıkarak kasaları boşaltmaya başladı, ancak inerken yakalandı. 1934 de karısının ölmek üzere olduğu haberini alınca Peterhead hapishanesinden kaçtı. Uzun ve zorlu bir kaçış sırasında yakalandı. Bu esnada Mary öldü ve çocukları da uzak bir akrabaya teslim edildi. 1938 de hapisten çıkan John çıkar çıkmaz 2 vurgun daha yaptı ancak yine yakalandı.

1942 de hapisten çıktığında 2.Dünya savaşı başlamıştı. Ne yapacağını bilemez durumda iken kendisini defalarca içeri sokan müfettiş Westland onu KOMANDOS a davet etti. Bu tarih, John için, savaş alanında Almanların gizli evraklarını kasalardan çıkartması ve 2.dünya savaşında verdiği büyük hizmetlerden dolayı milat sayılırdı. Savaş sonrasında devletin ve milletin saygısını kazanmıştı.

Ancak John rahat duramadı; 1947 tekrar yakalandıktan sonra,1952 de, 1957 de, 1958 de defalarca Peterhead hapishanesinden kaçtı. Ancak çok geçmeden yine yakalandı.



Hiç yorum yok: