23 Mart 2013 Cumartesi

Rudolph Ivanovich Abel - İçi Boş Bozuk Para

Eski Sovyet istihbarat elemanı. 1957'de New York'ta yakalanmış, 45 yıl hapisle cezalandırılmış. ilginç olan yakalandığında adının Rudolf Abel olduğunu söylemesiymiş. Bu ad, aslında sovyetlere gönderdiği "ben yakalandım" sinyaliymiş. 1962'de, önceden Sovyetler tarafından yakalanan Francis Gary Powers + bir amerikan öğrenci ile takas edilerek ülkesine dönmüş. Mezar taşında hem gerçek adı, hem de sinyal vermek için kullandığı ad yazılıymış. iki isimli aynı zamanda da iki Amerikan'a bedelmiş.

Aslında hikayenin başlangıcı 1953. FBI daki dosyaya göre; hikaye 1953 yılınca gazeteci bir çocuğun eline şans eseri geçen bir bozuk para ile başlıyor.
Çocuk bozuk parayı yere düşürdüğünde para ikiye bölünüyor ve içinden küçük bir resim üzerinde birçok rakamın bulunduğu "mikrofilm" çıkıyor. Bir şekilde bu bozuk para FBI ın eline geçiyor ve soruşturma başlatılıyor.
İçi boş Bozukluk
Bozuk Paranın içinden çıkan resim
Onca soruşturmaya rağmen olay bir türlü aydınlatılamıyor. Taa ki 1957 yılında Abel ile işbirliğinde olan bir başka rus ajanın FBI a bu durumu bildirmesine kadar bu mesajlaşma yöntemi devam ediyor. 








Hiç yorum yok: