10 Mart 2013 Pazar

Şarap Tutkusu


Seviyorum arkadaş! Şarabı seviyorum evet. İçmeyi, öğrenmeyi, anlamayı istiyorum. Tüm çabalarım bunun için. İçerisinde çok derin bir kültür barındıran bu içkinin çok özel olduğuna inanıyorum. Her Türk gibi "rakı varken şarap bizim neyimize biz anlamayık!" anlayışından biraz olsun çıkmak hoşuma gidiyor. Çünkü bilinmezleri çok fazla olan bu içki benim gözümde özel olmayı hak ediyor. Düşünsenize, her seferinde damakta aynı bir tat bırakan, hasat, üzüm, bölge, iklim, emek ve diğer her şeyden etkilenen bu içki özel değil de nedir sizce? Benim gözümde çağın getirdiği standardizasyon meselesini en derinden yaralayan bir gıda. Bir gıda mühendisi olarak üretimin her aşamasını standardize etmeye çalışırken, binlerce yıldır sofralarda lüks, kalite ve entelektüel kültürü simgeleyen şarabı hayranlıkla selamlamaktayım.





Kutsal kitaplarda sıkça bahsi geçen ve bir nimet olarak kabul edilen üzümün şaraba kadar uzanan hikayesinden kısaca bahsetmek gerekirse;








Şarap, üretimi en çok emek ve çalışma isteyen içkilerden biridir. Kaliteli bir şarabın, daha bağlarda başlayıp, kadehinize gelene kadar süren uzun bir macerası vardır.

Hasat

Üzümlerin toplanma zamanı, yapılacak şarabın kalitesi açısından son derece önemlidir. Üzümler olgunlaştıkça içerdikleri şeker oranı artar, buna karşın asit miktarında azalma olur.

Boşaltma

Şarap üreticileri için yılın en yoğun ve kritik zamanı, yurdumuzda 15 Ağustos-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen "bağbozumu" dönemidir.

Kırmızı Şarap Yapımı

Genelde, kırmızı üzümlerin şırası da açık sarı renklidir. Sıkma işlemi gerçekleşmeden, kırmızı şaraba gerekli renk ve tanenin geçmesi için şıranın bir süre tanelerle birlikte bekletilmesine maserasyon denir. Üzümün cinsine, yapılacak şarabın türüne ve şarap yapımcısının tercihine göre değişen sürelerde gerçekleşen maserasyon boyunca şıra, üzümün cibresinden renk, koku ve lezzetin yanısıra tanen ve dolgunluk kazanır.

Maserasyon süresinin sonunda, taneler şıradan ayrılarak preslere gönderilir. Şıra ise fermantasyonunu tamamlamak üzere fermantasyon tanklarına pompalanır.

Fermantasyon Süreci

Üzümlerin preslerde sıkılmasıyla elde edilen şıra, önce bir süre dinlendirilerek içindeki çeşitli katı maddelerin bir tortu halinde dibe çökmesi sağlanır.

Eskitme

Yaşayan bir varlık olan şarapta yıllanma süresi boyunca süregelen çeşitli kimyasal reaksiyonlar, şarabın bünyesinde önemli değişikliklere yol açar. Her şarabın farklı bir yaşam eğrisi, dolayısıyla da farklı bir eskitme süresi vardır.

http://www.inisiyatif.net/bilgiweb/Document/wine/makewine.htm


Hiç yorum yok: